Audioset_small.jpg Marantz CD57-XXL Audioset_small.jpg

CD57-XXL.jpg

De CD57 is het eenvoudigere broertje van de 'gewone' CD67. De CD57 heeft geen HDAM circuit, geen optische digitale uitgang, en sommige elco's zijn kleiner. Maar de printplaat en het loopwerk zijn identiek aan die van de CD67, op de kleine verschillen in de componenten na. Maar die gaan er toch uit... Een CD57 is dus een interessante basis voor modificaties: het uiteindelijke resultaat is net zo goed als met een 67, zeker met de hier gepresenteerde discrete uitgangstrap. Daarmee is dit in plaats van een eenvoudige speler een echte CD57-XXL geworden.

Bij deze speler is het complete analoge gedeelte na de DAC (het filter en de opamps) verwijderd. Dit is vervangen door een passief 3e orde filter, gevolgd door een discreet opgebouwde uitgangstrap*. Deze bestaat uit een verschilversterker die de twee uitgangssignalen van de DAC sommeert en een single-ended buffer (in klasse-A) aan de uitgang. Dit alles is geheel op de print van de speler opgebouwd, gebruik makend van de originele lay-out.

Het passieve filter is geoptimaliseerd voor een zo constant mogelijke looptijd in het doorlaat gebied (Bessel karakteristiek). De prijs hiervoor is een afname van het signaal van 1dB bij 20kHz. Er zijn nauwkeurige 1% polystyreen condensators en 0,1% SMD weerstanden gebruikt. De 10mH spoelen zijn met de hand gematched met een nauwkeurige LCR meter. Dit zorgt ervoor dat beide filtercurves van het linker en rechter kanaal zo gelijk mogelijk zijn.

In de uitgangstrap kunnen zowel JFET's als transistoren worden gebruikt, of beide. De hier gebruikte 2SK170 en BC550 zijn pin-compatibel: de volgorde van de aansluitingen D-G-S en C-B-E is uitwisselbaar qua functionaliteit. Beide varianten zijn opgebouwd en klinken erg goed. Uiteraard hangt dit ook af van de componentenkeuze. De uitgangstrap is later voorzien van Holco en PRP weerstanden en een Multicap tinfolie uitgangscondensator.

Hier staan alleen de foto's van dit specifieke gedeelte, de rest van de modificaties zijn vergelijkbaar met die van de CD67mkII-OSE.

Originele print


Passief filter


Uitgangstrap


Spanningsregelaars


Mute schakeling

Bij het modificeren van de speler worden ook de mutingtransistors verwijderd. Deze zijn tussen de analoge uitgangen en massa geschakeld (via een 100Ω weerstand) en zorgen ervoor dat de hinderlijke stoorsignalen die soms ontstaan bij het in- en uitschakelen, of bij evt. fouten op de CD, worden onderdrukt. De eigenschappen van een transistor zijn echter spannings- en stroomafhankelijk, en aangezien de uitgangsspanning zeer dynamisch is, is het beter om op dit punt geen halfgeleiders te gebruiken. In de modificatielijst wordt gesproken over het aansluiten van een relais om de muting functie te herstellen. De contacten van het relais nemen de functie van de transistors over en sluiten de uitgangen kort als er geen muziek wordt weergegeven. De in- en uitschakelstoring behoort daarmee tot het verleden.
CD67_Muting.gif
De voedingsspanning voor het relais wordt afgetapt van de collector van QN02. Hier staat een muting-hulpspanning van ongeveer 12V die prima geschikt is om een relais aan te sturen. Hier is een dubbelpolig 12V relais met vergulde contacten gebruikt. Het is 't beste om een type te gebruiken dat speciaal geschikt is om signalen te schakelen, zoals de G5A-234P-12VDC van Omron. Het is ook mogelijk om twee enkelpolige relais toe te passen. Twee 6V relais kunnen bijvoorbeeld in serie worden geschakeld, zodat maar één transistor nodig is. Als RN30 en RN31 worden verlaagd naar 2k2 kunnen de originele muting-lijnen op de print gebruikt worden om T1 aan te sturen. QN24 en QN25 moeten worden verwijderd, en de basis en collector aansluitingen moeten op de print worden doorverbonden. Dit is nodig om het muting signaal door te lussen dat van de decoder (Q102) komt. RN27 en RN28 moeten eveneens verwijderd worden. Sluit de basis van T1 aan op de print, op de basis van QN07 of QN08.

De twee NC (normally-closed) contacten van het relais worden aangesloten tussen massa (ofwel de collectors) en de emitters van QN07 en QN08. Let erop dat het signaal niet rechtstreeks naar massa worden kortgesloten. Er moet een weerstand van enkele tientallen ohms (33...47Ω) in serie met de uitgangen zijn opgenomen, vóór de relaiscontacten, in de vorm van R659/660.


* ontwerp gebaseerd op de SACD Enhancer door UltrAnalog