Scope_img_Rayclock_osc_small.jpg  CD klokprint  Scope_img_Rayclock_osc_small.jpg


Deze CD klok is gemakkelijk zelf te bouwen. Het oscillatorgedeelte is gebaseerd op dat van de Kwak-klok van Elso. De schakeling is aangepast zodat deze met een enkele voedingsspanning kan werken. Het voedingsgedeelte is dat van de XO-module zoals dat op de website staat van Tentlabs.

Deze tweetraps regelaar voorziet een J-FET oscillator en een comparator van spanning. De oscillator maakt gebruik van het originele kristal uit de speler. Het sinusvormige signaal wordt door de comparator omgezet in een blokgolf. Een ruime 5V voedingsspanning zorgt ervoor dat het uitgangssignaal bijna 5Vtt bedraagt. Dit wordt van pen 8 van de comparator via een 47 ohm weerstand op de klok-ingang (CKI) van de DAC aangesloten. Met P1 kan de blokgolf worden afgeregeld op een duty-cycle van 50%.

De voedingsspanning kan worden betrokken uit de speler zelf, maar een aparte voedingsmodule geeft een nog beter resultaat. De schakeling heeft een minimale ingangsspanning nodig van 11V.  Eventueel kan dit nog wat omlaag worden gebracht door voor de 7808 een low-drop regelaar te gebruiken (zoals een LM2937 of 2940); dit was bijvoorbeeld in de CD52 nodig vanwege de daar iets te krappe voedingsspanning. In dat geval moet C2 worden vergroot naar 22...47uF omdat low-drop regelaars een grotere uitgangscapaciteit nodig hebben om stabiel te kunnen werken.


Ingebouwde exemplarenHet schema en de print-layout, versie 1.0