CD63_HDAM_bypass_small.jpg  Marantz CD63mkII modificaties  CD63_HDAM_bypass_small.jpg

CD63-MKII-XXL.jpg


Het tweaken van het uitgangsfilter


De D/A-converter in deze speler genereert per kanaal twee blokvormige pulsbreedte gemoduleerde signalen. In dit blokschema is te zien hoe dit intern in elkaar zit. Door deze signalen van elkaar af te trekken en te filteren wordt het uiteindelijke analoge uitgangssignaal gevormd. De twee opamps in het analoge uitgangsgedeelte nemen dit voor hun rekening. Maar doordat het blokvormige signaal vóór de eerste opamp slechts beperkt passief gefilterd wordt, krijgt deze een behoorlijke hoeveelheid hoge frequenties te verwerken en dit kan leiden tot vervorming. Meestal schieten de specificaties van de toegepaste opamp tekort (zeker die van de originele NJM2114D) en kan de ingangstrap het signaal niet 'bijhouden'. Zo ontstaat intermodulatievervorming; een gehoormatig zeer onaangenaam type vervorming.
Mauros_CD6367_tweak_sch.jpg
De hoeveelheid hoogfrequent energie die de opamp binnenkomt kan verminderd worden door een extra condensator te plaatsen tussen de eerste twee 10k weerstanden na de DAC (RD21/23 en RD22/24). Hierdoor onstaat een extra laagdoorlaat filter waarvan het kantelpunt afhangt van de grootte van de condensator. De aanpassing is te zien in het schema van het filter, hier links. Een waarde van 220pF lijkt een goed begin, dit geeft een filterkarakteristiek die tussen de originele en de hieronder beschreven Bessel curve ligt.

Deze tweak is bedacht door Mauro Penasa en werd mij onder de aandacht gebracht door Riccardo Romagnoli. Hij is moderator op het Audiofaidate forum en hij heeft er een artikel over geschreven: A Decisive Tweaking.

Een andere mogelijkheid is het filter aan te passen naar een Bessel karakteris- tiek. Dit geeft een constante looptijd in het doorlaat gebied en dat is hoorbaar in het geluid. In het filter worden C605 en C606 verlaagd naar 430pF en R605/606 en R611/612 aangepast naar 14k. L601 en L602 moeten worden verhoogd naar 470uH om de frequentie van het het notch-filter weer op 8*Fs te leggen.

Het resultaat voor het geluid is een 'natuurlijker en relaxter' hoog. In deze plot van de filter-simulaties is het verschil te zien tussen het originele en gewijzigde filter. In dit artikel door Pedja Rogic is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

In deze simulatie zijn de drie verschillende karakteristieken naast elkaar in één plot gezet: die van het originele filter en die van de bovenstaande tweaks. De veranderingen in de karakteristiek en de looptijd-curve zijn duidelijk te zien.
In theorie is een combinatie van de twee bovenstaande modificaties ook mogelijk.