ezDAC_STR_3.jpg
De CFP-tweak ezDAC_STR_3.jpg


<< terug naar pagina 1                                                       pagina 2

!!!! UNDER CONSTRUCTION !!!!

Deze tweak van de Discrete Uitgangstrap is bedacht door Steve (stvnharr) van het diy-Audio forum.

De CFP-tweak


diff_amp_nl.gifCPF staat voor 'Complementary Feedback Pair'. Dit is een combinatie van een NPN en een PNP transistor met als voornaamste eigenschap een zeer goede lineariteit en dus een lage vervorming.

De twee transistors in de verschilversterker aan de ingang van de CD-uitgangstrap worden elk vervangen door een CFP-schakeling. De originele transistors (of FET's, zoals te zien is in het figuur hiernaast) T1 en T2 zijn nog steeds verbonden met de uitgang van het passieve filter, maar sturen nu twee nieuwe PNP transistors aan van het type BC560C. Twee extra weerstanden van 6k8 leveren de basisstroom voor de PNP transistors.
De ruststroom door de verschilversterker is hetzelfde gebleven en is nog steeds 2mA, ofwel 1mA per kant. De FET's staan d.m.v. de 6k8 weerstand ingesteld op ongeveer ééntiende van de oorspronkelijke waarde.

De rest (ongeveer 0,9mA) loopt door de PNP transistor.  Uit luistertests en simulaties is gebleken dat dit de meest gunstige instelling is. Omdat de versterking van de CFP iets hoger is dan van een enkele transistor, zijn de emitterweerstanden R7 en R8 iets verhoogd.

Hier een interessante link naar een pagina waar een aantal verschillende ingangs-schakelingen met FET's en transistors worden vergeleken, zoals de  gemeenschappelijke emitter schakeling, de standaard verschilversterker en het complementary feedback pair, met en zonder emitterweerstanden. Er is te zien dat bij een veranderende stroom, de verandering van de transconductantie of steilheid gm het kleinst is voor de CFP-schakeling (variant G), wat inhoudt dat deze schakeling de minste vervorming produceert bij uitsturing met een audio-signaal.

Het volgende artikel: Compound vs. Darlington door Rod Elliott van Elliott Sound Products laat verschillende toepassingen zien van het Compound Pair, zoals de CFP ook wel genoemd wordt. Ze wordt vergeleken met de klassieke darlington schakeling.

Printplaat


Schema en onderdelenlijstPrintplaat ontworpen door Steve