Scanspeak_D2905_9300.jpg Vifa Vivace '94 modificaties Scanspeak_D2905_9300.jpgModificatie van het scheidingsfilter, deel 1


In de eerste fase zijn de MKP condensators in het hoog vervangen door tinfolie KP-SN exemplaren en de MKT's in het mid door MKP's. De spoelen in dit gedeelte zijn vervangen door types met een grotere draaddiameter en de standaard draadgewonden weerstanden door MOX metaaloxide weerstanden. De binnenbedrading is vervangen door massief verzilverd koperdraad met teflon isolatie.

Na de eerste klanken is het even schrikken: het klinkt verschrikkelijk! Het mid/hoog is ruw, ongenuanceerd en schel. Maar na een aantal weken inspelen komt het karakter van het zilver en dat van de tinfolie condensators aangenaam naar voren: het geluid wint aan detail en ruimte en het klinkt uiteindelijk stukken beter dan voor de ingreep.
Deze upgrade is zeer aan te bevelen, maar geduld is vereist!


Na een tijdje te hebben geluisterd naar het 'nieuwe' geluid valt op dat het in het hoog nog niet helemaal lekker gaat. De s-klanken en instrumenten als bekkens en dergelijke hebben een irritant scherp randje dat niet goed klinkt.
Er is wat wantrouwen ten opzichte van de metaaloxide weerstanden dus die worden vervangen door de originele draadgewonden exemplaren. Dat gaat beter: de scherpte is stukken minder geworden (maar niet verdwenen...). Weer wat geleerd: oxide hoort niet thuis in de audioketen, maar dat is eigenlijk oud nieuws :-)

Modificatie van de Vifa tweeter

Op het internet een artkel gevonden over het dempen van de boring in de poolkern van de tweeter. Dit zou ongewenste resonanties verminderen en het hoog aangenamer moeten maken. Het is een betrekkelijk eenvoudig klusje: door de frontplaat en de dome van de magneet los te schroeven is de boring toegankelijk en kan deze worden opgevuld met wat dempingsmateriaal. En het werkt! Het hoog klinkt zuiverder en de scherpte is vrijwel verdwenen.


Modificatie van het scheidingsfilter, deel 2


Met de aanschaf van een Marantz SA8400 SACD speler en een Nordost Blue Heaven interlink komt de resolutie van Super-Audio CD de huiskamer in. Dat laat echter ook duidelijk horen dat het in het hoog nog niet helemaal goed zit. Er mist een soort focus of scherpstelling, het klinkt allemaal een beetje versmeerd, rommelig. Moeilijk uit te leggen.

Op het internet gevonden dat de Vifa tweeter vervangen kan worden door een D2905/9300 van Scan-speak. Dit is een tweeter van een hogere kwaliteit en er is meer aandacht besteed aan het dempen van de resonanties in de achterkamer. De karakteristiek en de parameters komen grotendeels overeen met die van de HT-275, zodat deze direct uitwisselbaar is. In het filter wordt meteen de elco in het laag vervangen door een MKT en de spoel in het hoog door een CFI foliespoel. De weerstanden worden een Mills non-inductive MRA-12 in het mid en een mooie 5W Kiwame koolfilm in het hoog. Dan kan het daar ook niet meer aan liggen in ieder geval.

Het resultaat is een compleet andere Vivace '94! In positieve zin, voor de duidelijkheid. Het geluid is zoveel schoner en gedetailleerder, en dan de plaatsing, de diepte. Wat een detail, wat een ruimte! Nou, zo kan ie wel weer :-). Deze tweeter is zeer op z'n plaats in deze speaker. Wie overweegt 'm te bouwen doet er goed aan om dit meteen mee te nemen bij de aanschaf van de componenten, samen met het verbeterde filter. Dat scheelt achteraf een hoop geknutsel, en kosten.

Tijd om de CD-collectie weer opnieuw te gaan beluisteren... :-)