SA7001_HDAM.jpg  Marantz SA7001 modificaties  SA7001_HDAM.jpg

SA7001_front.jpg

De SA7001 van Marantz is de opvolger van de SA8400. De 7001 is een goedkopere doorontwikkeling van deze speler, om SACD voor een groter publiek aantrekkelijk te maken. Hij is dan ook voor een behoorlijk lagere prijs verkrijgbaar dan zijn voorganger (in dit geval € 349,-). De behuizing is een stuk eenvoudiger uitgevoerd, maar met het oog op de gewenste kostenbesparing is dat begrijpelijk. Kwam de SA8400 nog van Japanse bodem, de 7001 is 'made in China'. Ook dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de kosten.

Aan de buitenkant is het verschil overduidelijk; de binnenkant is natuurlijk veel interessanter! En wat blijkt: van binnen zijn de twee spelers vrijwel identiek. Marantz heeft als uitgangspunt de SA8400 genomen, hetzelfde loopwerk en een bijna identieke printplaat gebruikt en er een andere behuizing omheen gezet. Dit is een gunstig teken voor de te verwachten geluidskwaliteit en de 'modificeerbaarheid'.

SA7001 vs. SA8400

Aan de achterzijde zijn een aantal kleine verschillen te ontdekken. Zo ontbreekt de filterschakelaar voor het instellen van het low-pass filter. Dat staat nu permanent op 'custom' ingesteld. Op de print is de ruimte voor de schakelaar nog wel aanwezig, maar daar is nu een doorverbinding gemaakt. Het nut van een instelbaar filter was al wat beperkt en de meeste apparatuur heeft geen problemen met het grotere frequentiespectrum van Super Audio, dus deze besparing is geen punt als dat de prijs ten goede komt :-). Voor de analoge uitgangen zijn goedkope RCA connectors gebruikt die op de print zitten gesoldeerd. Er is wel wat meer afstand gehouden tussen de twee aansluitbussen, dus ze zijn eenvoudig te vervangen door wat degelijkere exemplaren. Gelukkig is er niet bespaard op de net-entree: de 7001 heeft ook een euro-chassisdeel in de achterkant zitten.

Aan de binnenkant valt op dat de print er (nog steeds) netjes uitziet. Er zijn geen draadbruggen meer op aanwezig. Deze zijn vervangen door via's en printsporen op de top-layer. Dit maakt het scheiden van de voeding voor bepaalde gedeelten wat lastiger. Over het HDAM gedeelte en de digitale uitgang zijn geen afschermkapjes geplaatst. Met uitzondering van de (kleinere...) Elna 'For Hi-Fi' in de analoge voeding en de Silmic's in de analoge uitgang zijn overal standaard elco's toegepast. Bij de 8400 zijn op diverse plaatsen Cerafines te zien. Ook zijn sommige elco's beduidend kleiner geworden. In dit overzicht is precies te zien wat de verschillen zijn tussen de twee printen. Aangezien de meeste elco's bij de modificatie toch worden vervangen is dit geen probleem. Maar: er is ook een SA7001KI verkrijgbaar, iets dat bij de SA8400 helaas niet het geval was. Daar zijn naast een ringkerntrafo en mooiere elco's ook de luxe aansluitbussen gebruikt.

Modificaties

De modificatielijst voor de 7001 is snel klaar. De praktijk heeft bewezen dat de aanpassingen aan de SA8400 een goed recept blijken te zijn. Aangezien de elektronica van beide spelers vrijwel identiek is kan deze lijst grotendeels gekopieerd worden. Alleen de filterschakelaar hoeft niet meer te worden aangepast, dat heeft Marantz al gedaan. Mocht blijken dat er toch nog enkele wijzigingen noodzakelijk zijn dan zal de lijst worden aangepast.