Mains_cable.jpg Afgeschermde Netkabel Mains_cable.jpg


Deze netkabel is zeer eenvoudig te maken. De basis is een stuk afgeschermd kabel met stalen mantel, met 5 aders van 1mm². Deze is bijvoorbeeld bij Farnell per meter verkrijgbaar onder nummer 385-3536 en op rol onder 130-7715. Als alternatief kan een kabel van Lapp worden gebruikt met koperen afscherming: de Ölflex 110 CY 5G1,0. Deze is bij bijvoorbeeld Conrad bekend onder nummer 600-465. Hieronder is een afbeelding te zien van een soortgelijke kabel.

De haakse IEC connector is het type 4785 van Schurter en is bij Farnell bekend onder nummer 112-5811. De stekker komt uit de bouwmarkt, heeft stevige schroefverbindingen en een kabelinvoer die gemakkelijk kan worden afgesneden om de doorvoer groter te maken.

Cable5x1.jpg

Belangrijk is om de twee tegenoverliggende aders met elkaar door te verbinden: bruin met zwart-1 en blauw met zwart-2. Let goed op bij het bedraden van de andere kant dat de juiste twee daar ook aan elkaar komen te liggen. Het idee is om een soort ster-configuratie te maken.


In de IEC connector zijn de aders na stevig vastschroeven ook nog vastgesoldeerd. De afscherming wordt alleen aan de kant van de stekker aangesloten. Met zelfklevende koperfolie en wat soldeerwerk is met de gevlochten mantel een goede verbinding te maken. Dan kan er een kort stukje aarddraad worden aangezet. Dit gaat dan samen met de 'echte' aarddraad, de vijfde ader, in de aard-aansluiting van de stekker. Wat zwarte krimpkous maakt het geheel netjes af.