CD65II_PSU_small.jpg  Marantz CD65II-SE modificaties  CD65II_PSU_small.jpg


In deze speler van Marantz wordt de bekende TDA1541A DAC van Philips toegepast. Deze klassieke multibit converter heeft een stroom uitgang, en maakt voor de D/A omzetting gebruik van een nauwkeurig weerstandsnetwerk. Hier wordt een stroom doorheen gestuurd en de verschillende bits van het digitale ingangssignaal schakelen elk op diverse aftakkingen van het netwerk de stroom aan of uit. Op deze manier zorgt elke bit voor een stukje uitgangsstroom. Bij alle bits laag is de stroom nul, bij alle bits hoog is deze maximaal. Het uitgangssignaal is dan ook trapvorming, elk van de 16 bits voegt ongeveer 61nA aan stroom toe, tot het maximum van -4mA. De uitgangsspanning moet nul volt blijven voor het beste resultaat. Daarom wordt voor de I/V omzetting vaak gebruik gemaakt van een opamp, waarvan de inverterende ingang een virtuele nul vormt.

Het fabriceren van een IC als dit is nogal kostbaar, omdat de interne elektronica voor een deel analoog is. Het weerstandsnetwerk moet op de chip worden getrimd om de gewenste nauwkeurigheid te halen. Ook zijn er meerdere voedingsspanningen nodig, waardoor de voeding duurder wordt. Het kostenplaatje lijkt dan ook de voornaamste reden te zijn waarom deze IC's niet meer gemaakt worden. Het geluid is echter uniek, getuige alleen al de grote schare aanhangers van dit type DAC op het internet.

De 'A'-versie is een verbeterde uitvoering van de TDA1541, met iets betere vervormingscijfers en minder vermogens- dissipatie. Maar desondanks trekt het IC toch nog zo'n 90mA stroom uit de diverse voedingsspanningen!

Bij de modificatie van de speler zijn de diodes en de elco's in de voeding vervangen, en de opamps en de overige onderdelen in het uitgangsfilter. De ontkoppeling rond de diverse IC's is verbeterd met spoeltjes en low-ESR elco's. De ceramische SMD condensators rond de 1541 DAC zijn vervangen door PPS en MKT exemplaren. Het de-emphasis filter en de muting transistors zijn uit het uitgangscircuit verwijderd. Bij het digitaal filter (de SAA7220) is een extern clockcircuit aangebracht.


Met dank aan Thorsten Loesch voor zijn artikel 'Thermionic Valve Analogue Stages for Digital Audio', waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan de techniek achter deze en andere DAC's.